Vatsassa kiertää, kiristää ja turvottaa… tuntuuko tutulta? Älä kärsi turhaan!

Yhä useampi suomalainen potee erilaisia toiminnallisia vatsavaivoja. Pahimmillaan selittämättömät vaivat voivat jopa lamauttaa, saada välttelemään sosiaalisia tilanteita ja kaventaa elämää.

Mitä esiintyy yhdellä kymmenestä suomalaisesta ja naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä?

Vastaus ei valitettavasti ole esimerkiksi poikkeuksellisen hyvä arpaonni, vaan ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (irritable bowel syndrome), jossa suoliston toiminta on jostain syystä häiriintynyt. Mitään selkeää vikaa ei tutkimuksissa välttämättä löydetä, mutta oireet ovat todellisia: vatsa kipuilee ja sitä turvottaa, vessassa pitää rampata koko ajan tai huolestuttavan harvoin. Suoli ei tunnu tyhjenevän tai tyhjenee turhankin railakkaasti. Ilmavaivat saattavat tehdä olosta tukalan ja ahdistaa myös henkisesti – elämänlaatu kärsii, jos joutuu jatkuvasti viettämään aikaa vatsa pinkeänä.

IBS on kenkku kaveri, sillä se saattaa tulla ja mennä miten sattuu riippumatta esimerkiksi siitä, miten siihen koittaa ruokavaliolla vaikuttaa. Särkylääkkeetkään eivät auta kipuun vaan saattavat päinvastoin pahentaa tilannetta.

Vatsavaivat ovat yleistyneet

Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoidaan oirekriteerien täyttyessä ja poissulkemalla vakavat sairaudet. Aina vatsan kipuillessa syypää ei kuitenkaan ole juuri se, sillä erilaiset toiminnalliset vatsa- ja suolistovaivat ovat muutenkin yleistyneet viime vuosina. Turvotusta, ummetusta ja vatsakipuja tuntuu esiintyvän yhdellä jos toisellakin tämän tästä. Syyt ovat moninaiset: kiireinen elämänrytmi saada syömään mitä sattuu ja tietokoneen edessä istuen vietetyt päivät tehdä suolen laiskaksi. Toisinaan vatsan ja suoliston sairaudet johtuvat maha-suolikanavaan joutuneista taudinaiheuttajista ja niiden erittämistä myrkyistä, jotka suistavat elimistön epätasapainoon.

Vatsalla on kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen valtava merkitys. Lisäksi vatsan vointi vaikuttaa paljon myös siihen, miten hyvänä pidämme omaa terveyttämme. Ongelmallinen vatsa voi heikentää elämänlaatua ja tuoda mukanaan ikävän epävarmuuden tunteen. Pahimmillaan selittämättömät vaivat voivat jopa lamauttaa, saada välttelemään sosiaalisia tilanteita ja kaventaa elämää muutenkin.

Apua on saatavilla

Reistaavaan vatsaan ei tarvitse alistua, sillä keinoja lisätä vatsan ja suoliston hyvinvointia on lukuisia. Riittävä uni, kuitupitoinen ravinto, nesteytys ja liikunta ovat keinoista arkisimmat, mutta saatavilla on myös lisäapua. Silicea Vatsa-suolistogeeli on piin ja veden yhdistelmä, joka auttaa kroonisissa vaivoissa kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä helpottaen vatsakipuja ja turvotusta.

Silicea Vatsa-suolistogeeli auttaa myös akuuteissa vatsavaivoissa kuten pahoinvoinnissa ja oksentelussa, joka johtuu elimistöön päätyneistä vieraista bakteereista. Silicean toiminta perustuu piihappogeelin kykyyn imeä itseensä ei-toivottuja bakteereita, jotka saattavat olla peräisin esimerkiksi pilaantuneesta elintarvikkeesta. Geelin mukana nämä huonot bakteerit poistuvat elimistöstä luonnollisesti.

Pii passittaa paukut Saharaan

Lisäaineeton Silicea Vatsa-suolistogeeli on kiinnostava tuote, jonka hyödyt ovat varsin laajat. Moni saa siitä apua myös närästykseen sekä toisinaan ruokailun jälkeen ilmenevään lievään pahoinvointiin.

Akuutissa tilanteessa geeliä otetaan sellaisenaan tai veteen sekoitettuna aterioiden välissä päivän mittaan 3-5 kertaa. Kroonisia oireita kuten IBS:n aiheuttamia vaivoja hoidettaessa sitä voi käyttää kuuden viikon ajan. Oireiden pitäisi helpottua muutamien viikkojen käytön jälkeen.

Moni vatsavaiva on harmillisuudestaan huolimatta vaaraton ja hoidettavissa tai vähintään helpotettavissa kotikonstein. Vaivojen pitkittyessä tai mikäli ne ilmaantuvat hyvin yllättäen ja aiheuttavat voimakasta kipua, kannattaa kuitenkin tavata lääkäri.

Pidä huolta vatsastasi, niin se pitää huolta myös sinusta!

Silicea vatsa-suolistogeeli on CE-merkitty lääkinnällinen laite (CE0297). Valmistaja Anton Hübner GmbH. Myynnissä apteekeissa ja hyvin varustelluissa marketeissa.

Lue lisää Silicea Vatsa-Suolistogeelistä.

Artikkelissa käytetyt lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00068

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/06/28/suoliston-tila-nakyy-terveydessa